Thursday, April 5, 2007

De grote Peel






Bezoek aan de Grote Peel te Ospel

Op 30 maart 2007 hebben wij een bezoek gebracht aan de Grote Peel, Mijl op Zeven te Ospel.
Het bezoekerscentrum “Mijl op Zeven” is enkele jaren geleden ecologisch gebouwd en is geheel uit natuurproducten vervaardigd. De isolatie van de buitenwanden bestaat uit bewerkt stro. Het dak is bedekt met een groeimengsel van vetplanten.
De waterzuivering geschied door het gebruik van septic tanks en het water is weer geschikt voor hergebruik b.v. het doorspoelen van de W.C,s.
De stroom word opgewekt door een windmolen en zonnepanelen.
In het gehele gebouw is vloerverwarming en word verkregen door het oppompen van grondwater met warmteregeling pompen.
Onder begeleiding van een deskundige gids “Ton” zijn we om 10.45 uur gestart met de wandeling. Er komen enkele reptielen voor zoals de gladde slang en de levendbarende hagedis.
Het hondsvisje leeft in de poelen (vijvers), een aantal vogels eet dit visje en wel de Roerdomp en de Fuut. De hei kikker komt in veelvoud voor in de peel, het bijzondere van deze kikker is dat het mannetje in de paringstijd enkele dagen een blauwe kleur heeft. Het veenmos (Sphagnum) begint weer op te komen, dit mos houdt het water vast vanaf de wortel tot in de top en zit altijd vol water. Hoogveen bestaat uit Sphagnum.
Het in de peel voorkomend gras “pijpenstrootje”werd gebruikt om stenen pijpen te maken, de pijpen bestonden uit 2 helften, de 2 helften werden tegen mekaar gedrukt met de ronde gras spriet ertussen. Het geheel werd in de oven gebakken. Het gras sprietje verbrande in de pijp en zo ontstond de opening in de pijp. Hierdoor kreeg het gras de naam pijpenstrootje. Dit gras komt alleen in de peel voor. Ook zijn er nog verschillende veen putten te zien, het zijn vierkanten gaten waar de turf gestoken werd.
Tijdens de wandeling diverse malen stilgestaan bij bezienswaardigheden en geluisterd naar de fantastische uitleg van onze gids Ton.
Na ongeveer 2 uur gewandeld te hebben stond er een heerlijke lunch op ons te wachten, die voortreffelijk verzorgt was.
Met dank aan onze gids, die ons nog meer heeft geleerd om van de natuur te genieten, wat een kostbaar goed is en al onze vragen naar tevredenheid heeft beantwoord.


1 comment:

Annemiek said...

Dat is nog eens een leerzame wandeling geweest, leuk.